Białka

Jest 16 produktów.
Proteiny (białka)stanowią podstawowy składnik odżywczy dla organizmu, który przyczynia się do utrzymania i wzrostu masy mięśniowej oraz utrzymania prawidłowego stanu kości. Są zbudowane z łańcuchów aminokwasów. Dziewięć spośród aminokwasów budujących białka to tzw. aminokwasy niezbędne - egzogenne, których organizm nie jest w stanie sam zsyntety...
Proteiny (białka)stanowią podstawowy składnik odżywczy dla organizmu, który przyczynia się do utrzymania i wzrostu masy mięśniowej oraz utrzymania prawidłowego stanu kości. Są zbudowane z łańcuchów aminokwasów. Dziewięć spośród aminokwasów budujących białka to tzw. aminokwasy niezbędne - egzogenne, których organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu.Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych fizycznie jest wyższe niż u pozostałej populacji. Minimalna ilość białka spożywanego w ciągu dnia wynosi 0,5 g na kilogram masy ciała. Przy minimalnej aktywności fizycznej wystarczająca ilość białka w ciągu dnia to 0,7 do 1 g na kilogram masy ciała. Osoby aktywne powinny spożywać go więcej, w zależności od charakteru dyscypliny. W sportach wytrzymałościowych jest to 1,2 do 1,6 g białka na kilogram masy ciała. Przy treningach siłowych zalecana porcja białka w ciągu dnia to 1,6 – 1,7 g na kilogram masy ciała.Do najlepszych źródeł białka należy mięso, ryby, jaja oraz mleko. Znakomitym źródłem białka są odżywki białkowe, które odznaczają się wysokim udziałem białka – od 50 – 95 %. Przyswajalność białek oraz stopień ich wykorzystania przez organizm zależy od źródła pochodzenia (roślinne lub zwierzęce). O wartości biologicznej białka świadczy zawartość aminokwasów egzogennych oraz stopień przyswajalności. Tzw. biologicznie kompletne, pełnowartościowe białka zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiedniej ilości i proporcji. Less
Więcej
Pokaż 1 - 16 z 16 przedmiotów.
Akceptuje

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce