Aminokwasy

Jest 15 produktów.
Aminokwasy są podstawowymi elementami budującymi białka, z których składają się wszystkie komórki organizmu. Białka organizmu człowieka powstają z 20 różnych aminokwasów.Podział aminokwasów:Egzogenne – niezbędne – organizm nie syntetyzuje ich sam, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Jest ich osiem: walina, leucyna, izoleucyna, lizyna, me...
Aminokwasy są podstawowymi elementami budującymi białka, z których składają się wszystkie komórki organizmu. Białka organizmu człowieka powstają z 20 różnych aminokwasów.Podział aminokwasów:Egzogenne – niezbędne – organizm nie syntetyzuje ich sam, dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu. Jest ich osiem: walina, leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, treonina, fenyloalanina i tryptofan.Względnie egzogenne – warunkowo zbędne – są syntetyzowane w organizmie. Jednak w pewnych sytuacjach, takich jak: okresy wzrostu, rekonwalescencja, nadmierny wysiłek, ilość wytwarzana przez organizm może być niewystarczająca i wskazane jest ich uzupełnianie.Endogenne – syntetyzowane są w organizmie.Około 10 % energii wykorzystywanej w trakcie wysiłku fizycznego pochodzi z rozpadu aminokwasów, których większość wchodzi w skład struktur mięśniowych. Jeżeli aminokwasy są obecne we krwi, np. dzięki spożyciu przed wysiłkiem w formie odżywki, oszczędzone zostają mięśnie. Przyjęcie aminokwasów po wysiłku zapewnia odpowiedni poziom materiału budulcowego, wykorzystywanego w odnowie mięśni oraz rozbudowie masy w sportach siłowych.BCAA – aminokwasy rozgałęzioneSą to trzy aminokwasy egzogenne – L-leucyna, L-izoleucyna i L-walina, stanowiące 30 % puli aminokwasów budujących mięśnie. W trakcie intensywnego wysiłku są zużywane przez organizm do produkcji glukozy, co prowadzi do rozpadu białek mięśniowych tym samym pogarszając regenerację oraz niszcząc masę mięśniową dając w efekcie obniżenie możliwości wysiłkowych. Less
Więcej
Pokaż 1 - 15 z 15 przedmiotów.
Akceptuje

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce