Bóle stawów, ograniczony ruch, wypadające włosy, łamiące się paznokcie... Każdy z nas

doświadczył któregoś z tych problemów. Wynikają one z niewłaściwej diety, powodującej

niedostateczną regenerację tkanki łącznej. Jak temu zapobiec?

Zacznijmy od początku, czyli co to jest tkanka łączna?

- Tkanka łączna jest wszechobecna w organizmie. Tworzy powłoki ciała – skórę, paznokcie,

włosy, torebki i zrąb narządów wewnętrznych, przedziały powięziowe mięśni, stawy, ścięgna

i więzadła narządu ruchu. Głównymi jej składnikami są: proteoglikany, kolagen, elastyna i

keratyna.

Czy istnieją substancje wspomagające aktywną regenerację tkanki łącznej?

- Tak. Już wiele lat temu pojawiły się pierwsze preparaty zawierające enzymatycznie

szczepioną (wstępnie „strawioną”) żelatynę, bogatą w aminokwasy uczestniczące w

tworzeniu się tkanki łącznej. Później pojawiły się nowoczesne substancje umożliwiające

dynamiczniejszą regenerację – m.in. siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny, MSM,

kwas hialurianowy.

Jakie jest działanie tych substancji?

- Siarczan glukozaminy

jest naturalną substancją białkowo-węglowodanową, tworzącą się w

organizmie. Wchodzi w skład proteoglikanów, budujących tkankę chrzęstną. Uczestniczy w

tworzeniu płynu stawowego, umożliwiającego ruch w stawach i chroniącego elementy

stawowe przed trakcją. Będąc składnikiem płynu stawowego odżywia jednocześnie chrząstkę

stawową

- Siarczan chondroityny

buduje i regeneruje tkankę chrzęstną. Posiada zdolność wiązania

wody w tkance chrząstnej, nadając jej elastyczność. Właściwy poziom nawilżenia zapewnia

odpowiednie odżywienie stawów oraz odporność.

- Kwas hialuronowy

jest głównym składnikiem masy międzykomórkowej płynu stawowego w

chrząstce. Nadaje mu miękkość, elastyczność i lepkość. Struktura molekuły kwasu

hialuronowego ma właściwości, nawet przy niskim stężeniu, wiązania wielu molekuł wody

podczas tworzenia żelu, zwiększającego odporność tkanki łącznej na ciśnienie zewnętrzne.

- MSM (metylosulfonylometan)

to organiczny związek siarki, naturalnie występujący w

organizmie człowieka. Bierze udział w tworzeniu struktury włókien kolagenu. Jest silnym

antyoksydantem – eliminuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Stanowiąc źródło siarki

w organizmie, uczestniczy w syntezie podstawowych aminokwasów występujących w tkance

łącznej – metioniny i cysteiny.

Jak najkorzystniej łączyć te substancje – w jakich proporcjach?

Firma NUTREND wprowadziła na rynek nowoczesną linię preparatów wspomagających

regenerację stawów – FLEXIT. Wśród nich unikalnym i kompleksowym środkiem jest

FLEXIT DRINK - przeznaczony do dynamicznej regeneracji wszystkich

elementów tkanki łącznej.

Jego podstawowym składnikiem jest 97 % enzymatyczny hydrolizat żelatyny

wieprzowej, a powyżej opisane substancje zawarto w najoptymalniejszych proporcjach.

Dodatkowo zawiera

l-prolinę – niezbędną w procesie tworzenia się kolagenu,

witaminę C –antyoksydant chroniący komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników 

wapń i magnez c– wspomagające regenerację tkanki kostnej oraz pracę mięśni i układu nerwowego.

Witamina D- poprawia wykorzystanie wapnia

witamina B6- uczestniczy w przemianach metabolicznych białek.

FLEXIT DRINK

zalecany jest jako wspomaganie leczenia w problemach stawowych i

zmniejszonej ruchomości stawów po urazach i zwyrodnieniach. Może być stosowany również

profilaktycznie - w celu wzmocnienia stawów.