Nietolerancja mleka, a konkretnie laktozy, jest częstą przypadłością. Jeśli źle się czujesz po spożyciu mleka lub innego nabiału, to może być to właśnie nietolerancja laktozy. Jaką odżywkę białkową powinieneś wybrać, żeby uniknąć dolegliwości?

Czym jest nietolerancja laktozy?

Zacznijmy od tego, czym jest laktoza. Laktoza, czyli cukier białkowy, występuje w mleku różnych ssaków. W zależności od gatunku, różna jest zawartość laktozy w mleku. Przetwory z mleka, czyli nabiał, również mają zróżnicowany poziom tego składnika.

Za trawienie laktozy odpowiedzialny jest jeden z enzymów – laktaza. Jeśli organizm produkuje zbyt mało laktazy, skutkuje to nietolerancją laktozy, nazywaną też hipolaktazją. Bardzo rzadko zdarza się, że organizm od urodzenia nie wytwarza laktazy. Częściej występuje nietolerancja pierwotna, która polega na zmniejszaniu produkcji tego enzymu wraz z wiekiem. Istnieje także nietolerancja laktozy nabyta, wynikająca ze stosowania leków, które niszczą błonę śluzową jelita, lub ze stanów chorobowych. Ten rodzaj nietolerancji może być przejściowy (ustąpi po zakończeniu kuracji i odbudowaniu błony śluzowej jelita) lub utrwalony, co zależy od rodzaju i czasu działania czynnika uszkadzającego.

Najczęściej występująca nietolerancja laktozy pierwotna dotyka 20-25% osób dorosłych w Polsce. Hipolaktazja objawia się biegunką, nadmiernym wytwarzaniem gazów, wzdęciami i bólami brzucha po spożyciu mleka lub jego przetworów. Dzieje się tak, ponieważ niestrawiona laktoza nie może zostać przyswojona przez organizm. Pozostaje w jelicie zatrzymując wodę, czego wynikiem jest biegunka. W jelicie grubym ulega fermentacji, wytwarzając duże ilości gazów. Jeśli znasz te objawy, możesz wykonać test na nietolerancję laktozy, żeby potwierdzić powód dolegliwości. Najlepszym ze sposobów na uniknięcie nieprzyjemności wynikających ze spożycia nabiału, jest ograniczenie jego zawartości w diecie.

Jakie białko wybrać, jeśli mam nietolerancję laktozy?

Jeśli cierpisz na nietolerancję laktozy pierwotną, to bezpieczną dawką laktozy będzie dla Ciebie 5-10 gramów na porcję. Oznacza to, że nie musisz eliminować laktozy całkowicie, co zwiększa możliwość wyboru wśród odżywek białkowych.

Większość odżywek białkowych produkowana jest z białek serwatki pochodzących z mleka. Od dalszego procesu obróbki zależy zawartość laktozy w końcowym produkcie. Zawartość węglowodanów w odżywce białkowej uzyskanej z serwatki jest zawartością laktozy.

Przypomnijmy jeszcze, że odżywki białkowe różnią się procesem produkcji. WPC - Whey Protein Concentrate to koncentrat białka serwatkowego. Ma zawartość białka na poziomie 60-80%, a zawartość laktozy może być zbyt duża dla osób z nietolerancją. WPI - Whey Protein Isolate, czyli izolat białka serwatkowego ma wyższą zawartość białka i mniej węglowodanów. Możesz spróbować stosować odżywkę białkową tego typu, jeśli masz lekką hipolaktazję. Jednak najlepszym rodzajem białka dla osób z nietolerancją laktozy będzie WPH - Whey Protein Hydrolysate, hydrolizat białek serwatkowych. Możesz również zainteresować się białkiem pochodzenia roślinnego, przeznaczonym głównie dla wegan.

Najlepsze białko dla osób z nietolerancją mleka

Spośród produktów Nutrend z pewnością wybierzesz odżywkę białkową, która będzie odpowiednia dla Ciebie. Osoby z nietolerancją mleka nie muszą dzisiaj rezygnować z preparatów białkowych, ponieważ w naszym sklepie znajdą produkt dopasowany do swoich potrzeb.

Nutrend Delicious Vegan Protein

Przeznaczona głównie dla wegan i wegetarian odżywka białkowa pochodzenia roślinnego. Przygotowana jest z izolatów białek grochu, ciecierzycy, konopii i dyni. Dzięki temu połączeniu zaspokaja zapotrzebowanie na różne aminokwasy. Wzbogacone o formułę DigeZyme®, wspomagającą trawienie. Białko pozyskiwane z roślin nie zawiera laktozy, więc jest bezpieczne dla osób z jej nietolerancją.

Nutrend 100 % whey isolate

Izolat białka serwatkowego (WPI), który zawiera jedynie 0,9 g węglowodanów na porcję, zatem jest bezpieczny dla osób z hipolaktazją. Śladowa ilość laktozy to tylko jedna z zalet. 100 % whey isolate zawiera 85% czystego białka oraz komplet niezbędnych aminokwasów.

Nutrend Iso Whey Prozero

Jest to izolat białka serwatkowego (WPI), z dodatkiem kompletu aminokwasów oraz l-glutaminę. Nie ma w składzie glutenu, a zawartość tłuszczu i laktozy jest ograniczona do minimum. Bardzo dobry wybór dla osób, które unikają laktozy, glutenu oraz chcą zbudować beztłuszczową masę mięśniową.

Nutrend Deluxe 100% whey protein

Mieszanka koncentratu serwatki (WPC) i izolatu białka serwatkowego (WPI). Gwarantuje dużą dawkę białka, wzbogaconego o aminokwasy BCAA oraz mieszanka enzymów trawiennych Digezyme ®, która ułatwia przyswajanie składników odżywczych. Zawartość tłuszczy i węglowodanów jest obniżona. Świetny preparat dla osób, które nie tolerują laktozy oraz mają problemy trawienne.

Nutrend 100% beef protein

Jeśli nie jesteś wegetarianinem, a unikasz laktozy, to możesz spróbować hydrolizatu białka bydlęcego, Zawiera białko wołowe z dodatkiem aminokwasów, enzymów trawiennych Digezyme ® oraz związku AAKG ułatwiającego trawienie. Charakteryzuje się także niską zawartością tłuszczu i węglowodanów.

  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Laktoza
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Nietolerancja_laktozy
  • https://www.emedicinehealth.com/lactose_intolerance/article_em.htm

Komentarze

Popularne wpisy

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce