Słyszałeś o nim, ale wahasz się, czy to odpowiedni produkt dla Ciebie? Przyjrzyjmy się razem jabłczanowi cytruliny!
Cytrulina jest nieistotnym aminokwasem, którego główną funkcją biologiczną jest udział w cyklu mocznikowym, gdzie pomaga organizmowi rozkładać amoniak, produkt uboczny metabolizmu azotu, jednocześnie wytwarzając inny ważny aminokwas odpowiedzialny za produkcję NO – argininę.
Jedną z głównych zalet i właściwości L-cytruliny jest jej unikalna zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych i poprawy przepływu krwi. Ta właściwość może być bardzo ważna dla wielu sportowców, którzy poświęcają się treningowi aerobowemu i siłowemu, ponieważ zwiększony przepływ krwi poprawia dostarczanie tlenu i składników odżywczych do pracujących mięśni i promuje lepszą wydajność i szybszą regenerację.
Rozkład aminokwasów w naszym organizmie powoduje naturalne powstawanie amoniaku jako produktu ubocznego. Ponieważ jednak amoniak jest toksyczny, organizm przekształca amoniak w wątrobie w mocznik, który przemieszcza się przez krew i jest filtrowany z organizmu przez nerki w moczu. L-cytrulina odgrywa ważną rolę w wielu funkcjach układu krążenia i jest głównym mediatorem w cyklu mocznikowym. Cytrulina współpracuje z argininą i ornityną w recyklingu amoniaku i wydajnej produkcji tlenku azotu (NO).
Na początek warto zauważyć, że nawet sama L-cytrulina (w przeciwieństwie do suplementacji czystą L-argininą) nie jest złym wyborem do promowania produkcji tlenku azotu.
Podczas gdy sama L-arginina jest prekursorem NO, obecna wiedza sugeruje, że suplementacja nią nie jest tak skuteczna jak suplementacja cytruliną, ponieważ jej wchłanianie w jelitach jest ograniczone, a wyższe dawki zwykle powodują zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Jeśli zależy ci na maksymalizacji wykorzystania cytruliny, według aktualnych badań, jabłczan cytruliny, jako związek L-cytruliny związanej z kwasem jabłkowym (jabłczan), wydaje się być najlepszym wyborem, który wyróżnia się wysoką biodostępnością.
Jabłczan cytruliny może pomóc opóźnić zmęczenie, zmniejszyć bolesność mięśni, może wspierać produkcję hormonu wzrostu, wspierać odporność i poprawiać wytrzymałość beztlenową i tlenową. Jednak bardzo ważne jest prawidłowe dawkowanie.
Dawka jabłczanu cytruliny, podobnie jak w przypadku innych substancji, może zależeć od kilku czynników, w tym indywidualnej tolerancji, masy ciała i intensywności treningu. Jednak ogólnie przyjęte zalecenia dotyczące dawkowania jabłczanu cytruliny mieszczą się w zakresie od 6 do 8 gramów na dawkę.
Aby uzyskać pełne korzyści z cytruliny, należy ją przyjmować już na godzinę przed rozpoczęciem treningu.
W praktyce oznacza to, że prawdopodobnie będziesz musiał przyjąć w pełni skuteczną dawkę jabłczanu cytruliny około pół godziny przed normalnym spożyciem przedtreningówki.
Aby uzyskać długotrwałe korzyści z wyższego stężenia NO we krwi, korzystne może być przyjmowanie jabłczanu cytruliny częściej niż raz dziennie, rozkładając każdą dawkę równomiernie na dwie lub trzy dawki w ciągu dnia. Możesz wypróbować nasz Citrulline Malate bez smaku lub o smaku pomarańczy & mango.
Jakub Prchal 14.10.2024
Petra Kvitová poleca
na pierwszy zakup, wystarczy podać swój adres e-mail.
Przeczytaj przetwarzanie danych firmy NUTREND.
Kliknij przycisk poniżej, aby aktywować kod rabatowy. Możesz też wprowadzić go ręcznie w pierwszym kroku koszyka.
Twój kod
Skopiowano do schowka.
Twój adres e-mail został już użyty do wypełnienia formularza.
i uzyskać informacje o wszystkich ofertach i nowościach.
DARMOWA wysyłka dla zakupów powyżej
Wybierz prezent przy każdym zakupie
Wydarzenia specjalne co miesiąc
Używamy wysokiej jakości i markowych składników
Szybka wysyłka Twoje zamówienie
Doradztwo żywieniowe dla Ciebie
Copyright © 2025 NUTREND D. S., a.s. Wszelkie prawa zastrzeżone