Jest reklamowana jako cud odchudzający, ale ten plan żywieniowy jest w rzeczywistości dietą medyczną, która wiąże się z poważnym ryzykiem. Przeczytaj, na czym polega dieta keto, czym się wyróżnia i jakie produkty można jeść na tej diecie, a jakich unikać.

Dieta keto – na czym polega?

W świecie diet odchudzających, niskowęglowodanowych i wysokobiałkowych plany żywieniowe bogate w tłuszcze często przyciągają uwagę. Diety Paleo, South Beach i Atkinsa pasują do tej kategorii. Są one czasami nazywane dietami ketogenicznymi lub „keto”.

W przeciwieństwie do innych diet o niskiej zawartości węglowodanów, które koncentrują się na białku, plan keto koncentruje się na tłuszczu, który dostarcza aż 90% dziennych kalorii. W ten sposób organizm ma zostać wprowadzony w stan ketozy, czyli pozyskiwania energii z tłuszczu nagromadzonego w tkankach.

Dieta ketonowa została wymyślona jako medyczny plan żywieniowy. Jest przede wszystkim stosowana w celu zmniejszenia częstości napadów padaczkowych u dzieci. Nie jest zbadany jej długotrwały wpływ na organizm, ale wiadomo już, że niesie wiele zagrożeń dla zdrowia.

Jak działa dieta keto?

Dieta keto ma na celu zmuszenie Twojego ciała do używania innego rodzaju paliwa. Zamiast polegać na cukrze (glukozie) pochodzącym z węglowodanów (takich jak zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce), dieta ketonowa opiera się na ciałach ketonowych, rodzaju paliwa, które wątroba wytwarza ze zmagazynowanego tłuszczu. Mówi się o tej diecie ,,jeść tłuszcz, by spalać tłuszcz”.

Spalanie tłuszczu wydaje się idealnym sposobem na utratę kilogramów. Ale przygotowanie wątroby do budowy ciał ketonowych jest trudne. Wymaga to pozbycia się z diety węglowodanów, spożywając od 20 do 50 gramów węglowodanów dziennie (należy pamiętać, że średniej wielkości banan ma około 27 gramów węglowodanów). Najprawdopodobniej ograniczenie węglowodanów do minimum wpływa w tej diecie na szybką utratę wagi.

Zazwyczaj osiągnięcie stanu ketozy zajmuje kilka dni. Jedzenie zbyt dużej ilości białka może zakłócać ketozę.

Co się je na diecie keto?

Ponieważ dieta keto ma duże zapotrzebowanie na tłuszcz, stosując ją trzeba jeść tłuszcze w każdym posiłku. W codziennej diecie 2000 kalorii rozkład składników odżywczych może wyglądać tak: 165 gramów tłuszczu, 40 gramów węglowodanów i 75 gramów białka. Jednak dokładny stosunek zależy od konkretnych potrzeb.

Tłuszcze nasycone z olejów (palmowych, kokosowych), smalcu, masła i masła kakaowego są zalecane w dużych ilościach. Zadowoleni będą wielbiciele majonezu – ta dieta go nie zabrania, lecz zachęca do jego spożywania. Niektóre zdrowe nienasycone tłuszcze są dozwolone w diecie keto - jak orzechy (migdały, orzechy włoskie), nasiona, awokado, tofu i oliwa z oliwek

Białko jest częścią diety ketonowej, ale zazwyczaj nie rozróżnia się produktów ubogich w białko i źródeł białka bogatych w tłuszcze nasycone, takie jak wołowina, wieprzowina i boczek.

Co z owocami i warzywami? Wszystkie owoce są bogate w węglowodany, ale możesz jeść pewne owoce (zazwyczaj jagody) w małych porcjach. Warzywa (również bogate w węglowodany) są ograniczone do zielonych liści (takich jak jarmuż, boćwina, szpinak), kalafiora, brokułów, brukselki, szparagów, papryki, cebuli, czosnku, grzybów, ogórka, selera i letnich kabaczków. Dostarczają one niezbędną ilość błonnika.

Zagrożenia zdrowotne

Dieta ketogeniczna niesie wiele zagrożeń. Na początku listy zaznaczamy, że jest bogata w tłuszcze nasycone. Dietetycy zalecają utrzymywanie nasyconych tłuszczów na poziomie nie wyższym niż 7% dziennych kalorii, co wynika z zagrożenia chorobami serca. Dieta keto jest również związana ze wzrostem „złego” cholesterolu LDL, który jest również związany z chorobami serca.

Inne potencjalne zagrożenia keto obejmują:

Niedobór składników odżywczych. Jeśli nie jesz szerokiej gamy warzyw, owoców i zbóż, możesz być narażony na niedobory mikroelementów, w tym selenu, magnezu, fosforu i witamin B i C.

Problemy z wątrobą. Przy tak dużej ilości tłuszczu, który metabolizuje, dieta może pogorszyć wszelkie istniejące choroby wątroby.

Problemy z nerkami. Nerki pomagają metabolizować białko, a dieta ketonowa może je przeciążać.

Zaparcia. Dieta keto ma niską zawartość pokarmów bogatych w błonnik, takich jak zboża, warzywa, owoce.

Dezorientacja i wahania nastroju. Mózg potrzebuje cukru ze zdrowych węglowodanów do funkcjonowania. Diety o niskiej zawartości węglowodanów mogą powodować dezorientację i rozdrażnienie.

Jak widzisz, jest sporo zagrożeń. Dlatego zanim zdecydujesz się na dietę keto, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.

A co z innymi dietami, podobnymi do keto?

Popularne diety o niskiej zawartości węglowodanów (takie jak Atkinsa lub Paleo) modyfikują prawdziwą dietę keto. Powodują jednak podobne ryzyko, jeśli przesadzisz z tłuszczami i białkami, a zrezygnujesz z węglowodanów. Popularność tych diet wynika z obietnicy szybkich efektów.

Restrykcyjna dieta, ze względu na narzucone ograniczenia, jest trudna do utrzymania, poza tym może być szkodliwa dla zdrowia przy długotrwałym stosowaniu. Po przerwaniu diety wcześniejsza waga prawdopodobnie powróci. Dlatego lepiej postawić na długofalowe zdrowe odżywianie i ćwiczenia, niż liczyć na cudowne diety.

Komentarze

Popularne wpisy

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce